Snel afvallen is makkelijk

Snel afvallen is makkelijk: blijvend afvallen zonder jo-jo effect is wat anders

Spread the love

Snel afvallen is makkelijk. Als je snel je overgewicht kwijt wil, volg je een of ander streng dieet, de zogenaamde crash diëten, en je bereikt na enkele weken je doel. Spijtig genoeg niet voor lang. Je houdt zo een streng dieet namelijk nooit lang vol. En eens je met streng diëten stopt vliegen de verloren kilo’s er zo weer aan. Maar wellicht wil je je overgewicht definitief kwijt. Dat gaat veel minder makkelijk. Je hebt er discipline, doorzetting en veel geduld voor nodig. En daar ontbreekt het de meesten van ons aan. Maar nu is er licht aan de duisternis: wetenschappers ontwikkelden namelijk het Fit 6 programma. Als je dit gefaseerd programma volgt bereik je gegarandeerd je gezond gewicht, zonder het zo gevreesde jojo-effect. De kilo’s die je met dit wetenschappelijk verantwoord programma verliest, ben je definitief kwijt en komen dus nooit meer terug.

Maar wat houdt het Fit6 programma nu precies in?

Iedereen van ons maakte het al wel eens mee. Veel afvallen op korte tijd en snel terug hervallen in je oude (lees ongezonde) leefgewoonten wegens een té streng dieet. De kilo’s vliegen er zo razendsnel weer aan, waardoor je al vlug meer weegt dan bij de start van je crash dieet. Afvallen doe je alleen in een gezond en natuurlijk eetpatroon. Evenwichtig en gevarieerd met veel verse groenten en fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, volkoren granen en producten, mager vlees en (vette) vis. Gewicht verliezen en je gezond gewicht behouden is vergelijkbaar met een duurloop.

Snel afvallen doe je niet door te weinig te eten

Afvallen betekent dat je dagelijks minder calorieën opneemt dan je er verbrandt. Dat doe je alleen door minder te eten. Om zo snel mogelijk af te vallen, gaan velen zo weinig mogelijk eten. Dat heeft het tegenovergestelde effect. Door extreem weinig te eten reageert ons lichaam door meer vet op te slaan in plaats van het te verbranden. Dat opgespaarde vet zal het bij tekorten gebruiken als extra energie.

Aantal dagelijkse calorieën

Afvallen gaat om calorieën opnemen. Bij gemiddelde inspanningen schommelt voor mannen schommelt tussen de 2000 en 2500 per dag. Vrouwen doen het met minder, tussen de 1700 en 2000 per dag. Om af te vallen verminder je deze aantallen met maximaal 500 calorieën per dag. Koolhydraatarm is niet hetzelfde als koolhydraatvrij We maken hierbij het onderscheid tussen snelle (suiker en zetmeel) en trage koolhydraten. Terwijl snelle koolhydraten geen vitaminen, mineralen, voedingsvezels en andere gezonde voedingsstoffen bevatten, brengen ze onze gezondheid niets bij. Ze zijn wél een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Snelle koolhydraten eten we best zo weinig mogelijk. Hun trage variant is een bron van gezonde voedingsstoffen en energie, waardoor we ze niet kunnen missen. Deze trage koolhydraten vinden we vooral in:

 • Alle verse groenten en vooral groene bladgroenten
 • Peulvruchten: vooral erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, linzen en kikkererwten
 • Vers fruit
 • Volkoren granen: zoals haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa
 • Volkoren producten: voornamelijk alle witte soorten brood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
 • Alle onbewerkte noten, zaden en pitten
 • Zuivel en zuivelproducten: kaas (+20), melk, onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toevoegingen

Wie weinig of geen koolhydraten eet, valt snel af helemaal stopt, maar lijdt constant honger en heeft al snel af te rekenen met een tekort aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Extra tips om blijvend af te vallen zonder jojo- effect

 • Snel afvallen: constant calorieën tellen en honger lijden doen je niet sneller afvallen. Afvallen moet leuk blijven. Je moet kunnen blijven genieten van wat je eet
 • Voldoende bewegen: gezond eten alleen helpt niet. Gezond en blijvend afvallen doe je alleen met een combinatie van gezond eten en voldoende bewegen. Een half uurtje per dag volstaat. Maar doet dit ook bij slecht weer en in de winter
 • Eet niet té laat: en zeker niet na 21 uur. Zo krijgt je spijsvertering de nodige rust om te bekomen van zijn dagelijkse inspanningen
 • Drink voldoende water: dat is minstens 1,5 liter per dag. Mogelijke alternatieven zijn koffie en thee zonder melk en suiker, kruidenthee en een zelf gemaakte smoothie met veel groenten en enkele plakjes vers fruit

Het Fit 6 programma Het fit 6 programma helpt je je gezond eetpatroon levenslang vol te houden. Het bestaat uit meerdere fasen. Het is een van de weinige dieetprogramma’s die je naast gezond eten ook stimuleert om dagelijks voldoende te bewegen. Eens je gezond gewicht bereikt, is het de kunst om dit blijvend te behouden. Dan werd dit dieet een gezonde eet- en levensstijl die je makkelijk levenslang volhoudt  

 

Post Your Comment Here

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *